• LinkedIn

Padel bij DLTC

Algemeen

Padel? Da’s toch tennis met van die dikke strandbatjes en dan met glas eromheen?

Nou, nee dus. Padel is geen tennis, en ook geen squash, maar een vrij nieuwe sport, met eigen regels, speelveld en sportattributen. Inmiddels hebben heel veel mensen het padel al ontdekt; het is de snelst groeiende nieuwe sport in Nederland. DLTC heeft sinds augustus 2023 ook de beschikking over 2 padelbanen, die in het hart van het tennispark liggen.

Het schijnt dat als je eenmaal de smaak van padel te pakken hebt, je niet anders meer wilt. Padel is een flitsende sport en speel je met vier mensen. En ook de glazen wanden doen mee in het spel. Padellen kun je ook tot op hoge leeftijd doen, aangezien het speelveld een stuk kleiner is dan een tennisveld.

Dus schaf een padelracket aan en huur een baan. Hoe je dat kunt doen staat hier (link)

Verder kun je gewoon tenniskleding en -schoenen gebruiken. Het is misschien wel slim om ook een paar lessen te nemen. Dan krijg je tenminste vanaf het begin de techniek goed aangeleerd, want het is dus géén tennis of squash. Padellessen worden aangeboden door tennisschool Play Tennis en Padel, www.playtennis.nl .  

Spelregels

Het scoreverloop bij padel is hetzelfde als bij tennis, namelijk 15, 30, 40 en game, met deuce bij 40-40. Bij deuce moeten twee opeenvolgende punten worden gescoord om de game te winnen. Padelwedstrijden zijn meestal “best-of-three”, oftewel tot twee gewonnen sets, waarbij een set gewonnen wordt door het team dat als eerste zes games wint met twee games verschil. Bij 6-6 wordt een tiebreak gespeeld, die gaat tot zeven gewonnen punten met twee punten verschil. Een eventuele derde set kan als supertiebreak ofwel wedstrijdtiebreak gespeeld (tot tien punten met twee punten verschil). 

De opslag moet onderhands, waarbij de bal maximaal op de hoogte van je middel geslagen mag worden. De eerste opslag wordt vanaf de rechterkant geslagen. Vervolgens wordt de opslag afwisselend van links en rechts geslagen. Men laat de bal eenmaal stuiten achter de servicelijn (die het servicevak van 7x5m begrensd), tussen de middellijn en de zijwand. De opslag moet zonder het net te raken direct in het diagonaal gelegen servicevak van de tegenstander stuiten. De bal mag daarna de wand raken, maar niet het hekwerk (foutservice). De ontvanger kan kiezen om de bal terug te spelen voordat of nadat de bal de wand heeft geraakt. Als de bal bij een eerste of tweede service de netrand raakt en daarna in het correcte servicevak landt, wordt de opslag overgespeeld. Als de service de netrand raakt en zonder of met één stuiter tegen het hekwerk of buiten de kooi landt, is dit wel een foutservice.

Tijdens rally’s mag de bal slechts eenmaal de grond raken. Een speler mag kiezen om de bal te laten stuiten of hem te volleren. Een volley mag alleen niet geslagen worden als return. Zodra de bal stuit moet dat gebeuren zonder eerst een wand of het hekwerk te raken, anders is het een fout. Nadat de bal heeft gestuit mag hij de wand of het hekwerk een of meerdere keren raken voordat hij teruggespeeld wordt. De ontvanger mag de bal direct in het speelveld van de tegenstander terugslaan, of hij kan de bal via de achter- of zijwanden terugspelen. Als de bal het hekwerk raakt voordat hij over het net komt is het een fout. Als de bal via het speelveld over de wand (4 meter) of hekwerk (3 meter) wordt geslagen is het normaliter een punt; behalve als een speler buiten de kooi de bal terugspeelt. Het spel gaat door met deze regels, totdat de bal tweemaal op het speelveld stuit of een speler op een andere manier de regels overtreedt. 

Leden

De padelbanen kunnen door leden worden gereserveerd via het KNLTB-clubapp. Of via het afhangbord in het clubhuis.

Een padelbaan reserveren of huren

Een padelbaan reserveer of huur je per uur en kan maximaal drie dagen van tevoren. In 2023 is reserveren allen mogelijk voor de leden van DLTC, in 2024 wordt dit verruimd door te verhuren ook aan niet-leden.

Verhuur aan niet leden:

Per 1 januari 2024 is het mogelijk dat de padelbanen ook worden verhuurd aan niet leden.

De prijs van een uur padelbaan bedraagt € 25,-. De volgende tijden zijn hiervoor beschikbaar:

  • Op werkdagen van 09.00 uur tot 15.00 uur
  • Zaterdag en zondag van 09.00 tot 20.00 uur

Huurders kunnen vanaf 3 dagen van tevoren reserveren via het reserveringssysteem van de KNLTB Meet & Play. Zie hiervoor ook de knop op onze website, waardoor je rechtstreeks naar dit systeem wordt doorgelinkt.

Toss

Vanaf 1 april 2024 is het ook mogelijk om toss te spelen op de padelbanen.

Trainingen

Padel trainingen en racketverhuur worden verzorgd door tennisschool Play Tennis en Padel, www.playtennis.nl .